L'ús horari d'Espanya i els horaris comercials


L'ús horari espanyol (GMT+1) així com l'horari comercial són una rèmora del franquisme. Encara són vigents, com la paga extra, els títols acadèmics signats pel cap de l'estat, els sindicats o el "reservado autoridades".

L'ús horari GMT+1 el va establir el dictador per anar alineat amb Berlín. Ni més ni menys. Si us fixeu en la imatge, l'estat espanyol hauria de tenir l'horari de Portugal, Gran Bretanya i Irlanda del Nord, i només Catalunya es podria permetre fer servir GMT+1 de França, Alemanya i Itàlia.

Sovint es confon ús horari amb horari laboral o comercial. Aquest és un altre. L'època fosca i negra de l'aïllament i les restriccions (la cartilla de racionament que va durar fins al 1955) era també la de la pluriocupació ("pluriempleo"), fer més de dues feines al dia implicava adaptar l'horari comercial i laboral. Resulta molt estrany que moltes empreses tinguin encara la jornada dividida en matí i tarda i no facin torns. Resulta una pèrdua de temps fer quatre desplaçaments per dia i una important despesa econòmica en combustible i dietes.

Han passat més de quaranta-cinc anys de la mort del dictador i fins ara, no ha canviat res. Bé, ha canviat la distribució de la jornada laboral i s'han afegit millores en empreses del sector tecnològic on els sindicats verticals actuals (hereus dels vells sindicats verticals) no tenen presència.

Podeu trobar més d'aquesta sèrie amb l'etiqueta Franquisme Residual

© Manel Aljama (setembre 2021)
Escriptor, Comunicador, Proveïdor de Continguts Digitals i Formador de Tecnologies

© Photo by Luis Cortes on Unsplash

© Imatge ús horari, econsistemaurbano.org

 

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris