divendres, 10 de setembre del 2021

RESERVADO AUTORIDADES


 

La crítica va implícita en l'exercici de qualsevol activitat humana

Una mostra més del franquisme persistent és el cartell "RESERVADO AUTORIDADES" que encara es pot trobar a les tribunes de molts estadis de futbol, fins i tot traduït al català: RESERVAT AUTORITATS. No sóc un expert en llenguatge administratiu català, encara que he treballat en un parell d'ajuntaments i puc dir que això és una castellanada. Nosaltres tenim Alts Càrrecs i a la xarxa podeu trobar guies d'estil pel tractament d'alts càrrecs. "Alts Càrrecs" i no pas "autoritats".

Si això persisteix en l'àmbit dels rètols informatius, per desgràcia també persisteix l'autoritarisme en el comportament d'alcaldes, diputats al parlament, presidents, secretaris i membres de meses i de govern de la Generalitat, regidors i el president. Posaré un exemple:

En comptes de posar-se a treballar, administrar i gestionar la "res publica", es dediquen a justificar perquè no fan allò que havien dit, sovint tirant pilotes fores, carregant amb els que hi havia abans que ell o ella arribessin i respondre
qualsevol crítica amb un atac .

Ignoren que la crítica va implícita en l'exercici de qualsevol càrrec o professió. Per cert, cobren bé i necessiten contractar assessors (es veu que no ho dominen tot...), cobren per no administrar, per no donar la cara i per no retre comptes als ciutadans que els han votat. No, a tot arreu no és igual, aquí ho permet "La Llei", la mateixa que perdura des de fa gairebé un segle.

© Manel Aljama (agost 2021)
Escriptor, Comunicador, Proveïdor de Continguts Digitals i Formador de Tecnologies


© Foto: Mariano Esbrí (Filckr)

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per causa dels recents atacs de missatges publicitaris, els comentaris necessiten verificació.