És tan sols una novel·la

 


En el món de l'escriptura he donat tant que ja no em queda gairebé res.

Diu algun editor especialitzat en novel·la negra i també alguns acòlits que es creuen els guardians de la puresa de la novel·la negra que no pertany aquest gènere qualsevol obra que tingui un crim i una investigació. Alguns arriben fins al punt de dir que Agatha Christie o Camilla Läckberg tampoc no són novel·la negra! Això últim deu ser més enveja de la xifra de vendes que no pas de l'obra literària. També hi ha hagut, algú, aquest amb moltes obres a les espatlles que ha escrit molt durament contra autors que han venut una trilogia i han guanyat el Planeta. L'enveja, un cop més no deixa gaudir el que té aquest "crític" que és escriptor, editor amb editorial pròpia i director d'una altra col·lecció (també negra) en una altra editorial i que encara es queixa. Visca la imparcialitat!

Jutge sobirà és el públic que decideix comprar una o una altra. I això de "negre", fins i tot fa riure, com si les novel·les o les creacions literàries tinguessin un sol color! A més, els membres d'aquests "comitè" (per anomenar-lo d'alguna manera) format per autors i editors, remenen les cireres de tots els festivals de novel·la negra del principat (obro parèntesi: Lluís Llach de fons: "El meu país és tan petit"). Ja vaig proposar en una ocasió que podien estalviar despeses si viatgessin tots junts en un autocar, com una "troupe" de circ, els sortiria molt més barat.

Tant m'és el que diguin aquests que es veu que han anat a col·legi religiós ("de pago") i després han entrat en el món editorial a pontificar. El mateix que han fet altres en la política: "Jo sóc el dogma, si no t'agrada no ets membre del nostre club!". La veritat és que no deixen de ser un petit grup mafiós, una mena de càrtel de fires i festivals de novel·la negra catalana. Si us plau, que no diguin que fomenten la lectura o que fan país, tot dient què és novel·la negra i què no és, novel·la negra. Tan sols és una novel·la!

També: Tiana Negra..., Final d'una etapa

© Manel Aljama (gener 2024)
Escriptor, Editor, Podcaster, Creador de Continguts i Formador de Tecnologies

© Photo by Sofia Sforza on Unsplash

 

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris