Tiana Negra, final... d’una etapa



No, no és el final. Amb la setena edició del festival Tiana Negra, el primer festival de novel·la negra en català, s’acaba una etapa: l’escriptor i activista Tià Bennasar deixa el càrrec de director i Ester Pujol, alcaldessa de Tiana, finalitza el seu mandat. En bona lògica, toca renovació, toca doncs, engegar nous reptes.

Tiana Negra i la resta de festivals literaris en català són i seran necessaris durant molt de temps. Tiana Negra va néixer en una llibreria que ja no existeix, gràcies a l’empenta d’un grup de gent que veia com el català literari era la mínima expressió en BCNegra i què a més, les petites editorials, les que només publiquen en català, no existien per a ningú més que per als quatre coneguts que venien a les presentacions. 

La cara i la creu: va resultar un èxit. Institució de Lletres Catalanes hi va donar suport. El segon any, es va constituir un premi amb molt bona acceptació. L’espurna va calar foc i la negror en forma de festival, fira o jornada es va escampar pel territori. S’ha fet un gran pas, estem agraïts. De l’anonimat a tenir presència a les llibreries, als mitjans, encara que sigui una petita nota o una modesta crítica en un podcast.  Però, no ens hem d’adormir en triomfalismes del tipus “Tiana Negra ha tingut 6000 visitants”. No vull aigualir el vi, però els visitants som majoritàriament els mateixos. Les mateixes persones que ens repetim de fira en fira, com a participants o com a públic. Podríem organitzar uns quants autocars i fer una gira, el país, ja sabeu, és ben petit. Tenim un gran repte que és augmentar el nombre de lectors, augmentar les vendes de llibres en català, perdó de llibres de gènere negre en català. 

Estem en el bon camí. Sóc optimista. Llarga vida a Tiana Negra i a la resta de festivals literaris de Catalunya. Molta, molta a força a la nova directora, Anna Maria Vilalonga.

© text i fotografia, Manel Aljama
Aquest article apareixarà publicat al número 75 de la revista La Tortuga Avui

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris