dimecres, 10 de juny del 2020

Empreses multinivell, estafa?




Quan em vaig plantejar fer aquest bitllet al novembre de 2019 tenia el dubte que he posat per títol.

De seguida que vaig sentir el terme, em va venir al cap aquells productes de neteja que es venien pel sistema piramidal, em refereixo a l’Stanhome. Pels que siguin nous en això de la venda piramidal, que està prohibida a molts llocs, us diré que consisteix en crear una xarxa de vendes on el cap de vendes, per dir-lo d’alguna manera, et nomena a tu, cap segon de vendes i et ven un magnífic lot de productes que alhora has de vendre als teus “venedors”. Serà així com recuperaràs els diners que has lliurat a aquest primer cap de vendes.

Canvien els noms, però l’estructura roman en el temps

Les piràmides es trenquen en algun punt deixant molta gent penjada, sense diners però amb un magnífic lot de productes de neteja o el que sigui. Tot evoluciona i amb Internet, en comptes de productes de neteja, tenim els intangibles: cursos i serveis diversos que en forma de xarxa no deixen de ser una piràmide. Tot depèn del punt de vista o millor dit, del plànol des d’on s’observa la xarxa o estructura del “negoci”. 

Si vas consultar la definició de Viquipèdia no deixa lloc a cap dubte:

Multi-level marketing (MLM), also called network marketing,[1][2], referral marketing,[3] and pyramid selling,[4][1] is a marketing strategy for the sale of products or services where the revenue of the MLM company is derived from a non-salaried workforce selling the company's products/services, while the earnings of the participants are derived from a pyramid-shaped or binary compensation commission system.

Font: https://en.wikipedia.org/wiki/Multi-level_marketing

Traducció:

Màrqueting multinivell (MLM), també anomenat màrqueting en xarxa, [1] [2], màrqueting de derivacions, [3] i venda de piràmide, [4] [1] és una estratègia de màrqueting per a la venda de productes o serveis on els ingressos de l’empresa MLM es deriva d’una mà d’obra no assalariada que ven els productes / serveis de l’empresa, mentre que els guanys dels participants es deriven d’un sistema de comissions de compensació en forma de piràmide o binari.

© Manel Aljama, juny de 2020

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per causa dels recents atacs de missatges publicitaris, els comentaris necessiten verificació.