Ni reis ni mags

 

 

Quan arriba el mes de gener a l'estat espanyol es fan cavalcades dels anomenats, «Reyes Magos» que en català pateix una traducció literal: «Reis Mags» i no «Mags d'Orient» com apunten algunes altres fonts. Tot i que a Portugal en mengen un «Bolo Rei» similar al tortell o «roscón», no en celebren la festa. Com tampoc la celebren a França o a Itàlia, països amb força practicants catòlics.

Cal tenir en compte que tan sols l'evangeli de Mateu (recordem que van ser escrits en grec i no abans del segle IV de l'Era Comuna), en parla, però no diu ni noms, ni nombre ni procedència exacta. El text original en grec diu μάγοι ("magoi") que no significa ni "rei", ni "mag", sinó "home savi". L'escriptor de l'evangeli de Mateu pensava amb tota probabilitat en els astrònoms babilonis, científics que tenien fama de savis i gran fortuna encara en aquella època. Recordem que la traducció anglesa, més propera als protestants, en parla de "the three wise men", els tres savis i no pas els tres mags. Per què tres? La resposta, poc fiable, es pot trobar en el nombre de regals: or, encens i mirra. Mirra? Això era per embalsamar cadàvers! Bon regal per a nens!

En aquest sentit, Armand Puig (Armand Puig i Tàrrech, prevere de l'arxidiòcesi de Tarragona i administrador parroquial de la Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor de Barcelona) diu: «Cal ser precisos: Mateu no parla de reis, sinó de "savis", i els personatges remeten a un món de coneixements astrals característics tant del saber hel·lenístic com de l'oriental.»

Referències:
Què us han portat els reis? (article d'aquest bloc de la sèrie Franquisme Residual),

Sàpiens Van existir realment els Reis d’Orient?

Els Reis d’Orient (Viquipèdia)

© Manel Aljama (gener 2023)
Escriptor, Editor, Podcaster, Creador de Continguts i Formador de Tecnologies 

© Imatge: Basílica de Sant'Apollinare Nuovo a Ravenna, Itàlia: Els Reis Mags" (anomenats Baltasar, Melcior i Gaspar). Detall de: "Maria i el Nen, envoltats d'àngels", mosaic d'un taller italo-bizantí de Ravennate, acabat dins 526 dC per l'anomenat "Mestre de Sant'Apollinare" a Wikipedia.

© Photo Ravenna by Tango7174 a Wikipedia

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris