Què us han portat els reis?


Una de les moltes coses que no han canviat amb la mal anomenada "Transició" és la pregunta repetitiva que es fa a l'estat espanyol l'endemà de la festa de l'epifania: "Què us han portat els reis?". Sí, perquè en els dominis i colònies de l'estat espanyol, el dia de l'epifania és festiu retribuït, per la qual cosa, llevat del personal de salut o emergències, a la resta no cal anar als llocs de treball.

Aquest article pertany a la sèrie "Franquisme Residual", com els dedicats amb anterioritat a la paga extra, els sindicats, els títols universitaris signats pel cap de l'estat, el doblatge, "reservado autoridades", l'horari comercial i laboral, l'empresonament d'artistes entre altres.

Si fem un repàs als països on el catolicisme encara és una opció important, ens trobem que a França per exemple, no és un dia festiu i ni tampoc se celebra al carrer. A les llars franceses arriba el Père Noël la nit del 24 al 25 de desembre i deixa els regals al peu de l'arbre. Els nens se'ls trobaran el matí de Nadal. Els tres savis només són un referent per una molt residual minoria d'ultracatòlics.  A Portugal tampoc és festiu i els regals també els porta el Pai Natal, encara que en zones com Madeira el dia 6 de gener es menja un tortell semblant al català. A Itàlia els regals els porta el Babbo Natale (Pare Noel) i la bruixa Befana que omplen de regals les mitges que els nens deixen a la xemeneia, entre el 24 i el 25 de desembre. De festivitat de reis, res de res.

No és festa i ni tampoc són reis. Al món anglosaxó, més lligat a la tradició cristiana protestant, els reis són "The three wise men", és a dir, "els tres savis", tal com diuen les escriptures base del cristianisme. En aquest sentit us recomano una visita a l'excel·lent article de Jordi Salat: La Catalunya adulterada: Dia dels Mags o Savis d'Orient a Europa. Podreu comprovar com els reis són uns mags que a més duen barretina al cap. És així com es veuen amb claredat al mosaic de la Basílica de Sant Apol·linari de Ravenna. 


Veiem, que als països catòlics del voltant no se celebra cap festivitat més enllà de la del dia de Nadal i el de Sant Esteve i ni tampoc són reis. Llavors la frase repetitiva i en molts casos molesta "¿Qué te han traído los reyes?" és una altra de les rèmores del franquisme que encara conserven els habitants sotmesos a l'estat espanyol. A més, constitueix una manca de respecte vers les altres creences religioses com poden ser protestants, musulmans o agnòstics.

Tot i que existia com a festa abans de la dictadura, es pot dir que es tracta d'una festa franquista que per res fomenta la convivència familiar i ni molt menys l'esforç individual que llegim "guanyaràs el pa amb la suor del teu front" (Gènesi 3:19). Fomenta a parer meu, la idea perversa i catòlica de "jo només he de demanar i tenir fe que de segur, algú pensarà i farà les coses per mi...".

© Manel Aljama (gener 2022)
Escriptor, Comunicador, Proveïdor de Continguts Digitals i Formador de Tecnologies

© Photo by Rod Long on Unsplash

© Photo Ravenna by Tango7174 a Wikipedia

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris