El preu de la llum


Espanya va signar l'acord d'entrada al Mercat Comú sense ni llegir-lo. D'això en dona fe l'home que en nom d'Europa va negociar amb Espanya. Ell tenia l'experiència anterior quan va defensar la postura britànica: repassaven cada línia i cada punt i cada coma. Així ha anat tot. I això que el Mercat Comú era tan sols la lliure circulació d'aliments, res més. La resta, com béns industrials no.

 

La Unió Europea és ben diferent, és una imitació del sistema dels Estats Units d'Amèrica amb el hàndicap que allà hi ha una llengua comuna a tots els estats i que és un país que s'ha construït amb la colonització cap a l'oest i l'aportació de tots els immigrants. Res a veure amb Europa on hi ha nacions velles, regnes, riques i pobres, antics imperis vinguts a menys, de tot... 

La Unió Europea ha fet que els antics monopolis estatals de combustible, aerolínies o ferrocarrils esdevinguessin monopolis privats, per exemple separar la companyia que té els combois de la que té les vies, o la companyia que produeix l'energia de qui te la factura! El darrer pas ha estat, modificar el sistema de càlcul de preu de la llum, com si fos quelcom digne d'especular a borsa. Així, a tot el continent ha pujat l'electricitat i el gas. La inflació ha pujat.

A l'estat espanyol, a més, de la inflació desbocada, tenim els preus més alts perquè els especuladors de l'habitatge s'han reconvertit i ara "treballen" energia. I demà què més espatllaran? El que ve: aliments bàsics a la borsa i el seu preu "liberalitzat".

Notícia relacionada:  Les ombres del mercat energètic al descobert 

© Manel Aljama (abril de 2022)
Escriptor, Comunicador, Proveïdor de Continguts Digitals i Formador de Tecnologies

© Imatge d'Internet sense autor identificat, Infografia: Diari ElPuntAvui

 

 

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris