dimarts, 30 de gener del 2018

Brarm Stoker i els orígens de Dràcula


Irlandès, nascut al 1847 amb una infància plena de malalties. Educat a casa. La mare li llegia contes de terror. Va començar a escriure i publicar contes de terror.

Va conèixer l'actor Henry Irving (H.B. Irving) qui el va contractar, però que el va reduir a la condició d'esclau. Es podria dir que va vampiritzar l'autor i el va influenciar de mala manera. Stocker va contraure una sífilis que resultaria mortal. Irving va morir abans, però després de més de trenta anys de ser col·laborador, no rebre ni un bocí de l'herència de l'actor.

Orígens de Dràcula:
Va conèixer l'escriptor hongarès Ármin Vámbéry (nascut  Ármin Vámbéry), qui li va fer saber l'existència de Vlad Tepes, desconegut fins llavors, fora de la regió.
Així, va reunir una petita biblioteca d'història i segurament es va documentar en l'Informe sobre el principat de Valàquia d'Emily Gerard. En aquells temps, Romania no existia i eren bàsicament dos principats: Valàquia i Transilvània.
El precedent de Dràcula (publicat en 1872), l'hem de buscar però en un altre secretari, en aquest cas John William Polidori, secretari d'un altre personatge que menja a part, Lord Byron.  Polidory va ser el primer que va tractar en literatura la figura del vampir. El conte "The vampire" va ser publicat en 1816 amb Byron com a autor. Això va ser una equivocació editorial que més tard es va arreglar.

La versió original d’aquest conte la podeu descarregar de:
https://archive.org/details/thevampyretale00poliuoft

(c) fotografia Wikipedia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per causa dels recents atacs de missatges publicitaris, els comentaris necessiten verificació.