dilluns, 5 de febrer del 2018

1939 a cavall de dos mesos


El pas fronterer de Le Perthus va ser el testimoni de l’allau de més de mig milió de persones (més de la meitat civils) entre finals de gener i el 9 de febrer de 1939.
Les paraules que descriuen tot allò són ben poques: fred, desolació, allau, fam, set, incertesa, por, obtenir francs, desfer-se de roba, joies, records...

Entre els autors i familiars que van creuar en el bibliobús de la Institució de Lletres Catalanes
Francesc Trabal i la seva dona, Antoniette des Bordesvielles, el seu germà, Josep Maria Trabal, i la seva mare, Emília Benessat; Joan Oliver i la seva dona, Conxita Sellarès; Mercè Rodoreda i Armand Obiols, que deixaven les seves parelles i els seus fills; Lluís Montanyà; Cèsar August Jordana, la seva dona, Aurora Benet, i els seus fills, Joan i Núria Jordana, i, per últim, Miquel Joseph.

Pau Vila, Xavier Benguerel i la seva dona (que van deixar els seus dos fills, que retrobarien a Perpinyà mesos després), Domènec Guansé, Sebastià Gasch, Alfons Maseras, Josep Roure Torent i un familiar; Magí Murià, la seva dona i els seus fills Anna i Jordi, i Ramon Vinyes.

Font:  http://www.elpuntavui.cat/article/2-societat/5-societat/716999-la-fugida-dels-escriptors.html
Foto:  ARXIU:   Grup d'escriptos a Roissy-en-Brie, l'octubre de 1939. D'esquerra a dreta, Magí Murià, Obiols, Rodoreda, J. Murià, Mercè Casals, Bartra, A. Murià i A. Romaní.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per causa dels recents atacs de missatges publicitaris, els comentaris necessiten verificació.