El llibre electrònic




Què és?
El lector de llibres electrònics és un dispositiu tecnològic equipat amb una pantalla de "tinta electrònica". N'hi ha diferents sistemes i patents que més o menys s'assemblen. La diferència entre un llibre electrònic i un ordinador  portàtil como són  els notebook, netbook o tablet és que la pantalla no està il·luminada pel darrere, és a dir, el llibre electrònic com el llibre de paper necessita de llum.

Avantatges i inconvenients
L'avantatge principal d'aquest aparell està en la facilitat de transport, la capacitat d'emmagatzematge (podem guardar cents o més d'un miler de llibres).  És ideal per exemple per porta manuals o documents dinàmics que renovin constantment el contingut.
Els principals inconvenients són:
  • Consum addicional doncs s'ha de carregar
  • Si s'espatlla es perd tota la biblioteca (a no ser que tinguem una còpia de seguretat)
  • Ara mateix l'apareix és car en comparació al altres dispositius com els tablet
 N'hi altres inconvenients que poden ser subjectius però són molt humans:

  • Perdem remenar en el prestatge de la biblioteca o de la llibreria
  • Perdem l'olor a paper (perfumat, humit, sec, vell...)
  • El romanticisme de guardar un punt de lectura, una foto, una flor o un altre record a dins
  • El "m'ho deixes?"   Els exemplars electrònics sovint estan protegits contra la còpia o lectura en altres dispositius.
  • La dedicatòria de la persona estimada o del mateix autor.
  • Les anotacions que vulguem fer.
  • La contemplació d'una llar, una habitació o una casa sencera de llibres. Ens informa de la persona. Ara qualsevol pot portar més llibres que la Biblioteca del Congrés americana sense haver-ne llegit cap.
Futur
De no haver estat per la crisi aquest passat nadal hauria estat el del llibre electrònic. Els fabricants i els editors estarien contents. I els escriptors?  Segurament no n’havien pensat, pobrets, els ebooks són tan barats que encara deixen menys marge. Què li farem si és la tecnologia (deuen pensar!)  Crec que el llibre electrònic va camí de ser un fracàs. Si les tablet evolucionen una mica més tindran les funcions de llibre electrònic per un preu similar.

Conclusió
Deixant de banda un cop més que el que més m’agrada és el llibre de paper, no es pot negar que el llibre electrònic està aquí i es vol quedar. Gent que mai ha tingut un de paper ara presumirà de tenir-ne 500 o 1000 que "li han regalat" tot ignorant que es poden aconseguir igualment sense cost perquè tenen els drets caducats. Aquest "nou lector" parlarà de l'aparell (com si fos un televisor) i molts pocs gaudiran de la lectura d'autèntiques joies de la literatura universal. Tant de bo m'equivoqui i això faci la gent més llegida!

Llibreria els dies - No és pas el llibre sinó la lectura.
Davant d'aquest panorama, molts llibreters també s’han de renovar, s'han d'especialitzar i fer quelcom més que treure i posar novetats a la taula i empaquetar devolucions... Han d'aprendre a gestionar l'estoc i fidelitzar el lector-client.

Les biblioteques fan bona feina amb els clubs de lectura, les presentacions, etc. Podrien fer encara més. Parlo de les de la xarxa de Barcelona i això pot ser subjectiu. Moltes són un lloc de còpia descontrolada de DVD i sala d'estudi sorollosa pel jovent. Per valorar el que signifiquen s'hauria d'establir algun tipus de taxa per préstec.

L'aparell lector de llibres hauria de baixar de preu i els llibres electrònics pujar una mica. Els llibres butxaca  haurien de baixar o en tot cas remunerar més els escriptors...


Manel Aljama (gener 2012)

Publica un comentari a l'entrada

1 Comentaris

  1. Us explico una historia: Fa vint anys, Telefònica volia introduir en Espanya un aparell anomenat videotex. Era un monitor amb telèfon incorporat que feia moltes de les funcions del teletext televisiu. A França va ser un èxit. Encara molts municipis el fan servir per farmàcies de guàrdia, eleccions, etcètera. Aquí va ser un rotund fracàs. Allà l’aparell era gratuït. Només es pagava el servei. Aquí costava 50.000 pessetes de l’època...
    Tant de bo no passi el mateix amb el llibre electrònic doncs és llibre!

    ResponElimina

Per causa dels recents atacs de missatges publicitaris, els comentaris necessiten verificació.