Perdons i perdons

 

Photo by Alex Shute on Unsplash


S'ha dit més d'un cop que la transició va ser una estafa o una mena de "segona rendició", ho podeu comprovar en els enllaços d'altres articles d'aquest bloc.

La llei de la reforma política que va permetre les primeres eleccions "democràtiques" en quaranta anys es va fer gràcies pacte desigual: a canvi de legalitzar els partits d'esquerres (PCE, PSOE, PSAN, PTE...) aquests havien d'acceptar la monarquia i el que és més important, renunciar a qualsevol reclamació contra els "vencedors" i això implicava, l'oblit dels milers de morts en les vores de les carreteres d'Espanya.

D'aquesta manera la dictadura va blanquejar-se del tot i els jutges del TOP van canviar de nom per Audiència Nacional, els grups parapolicials que s'havien estrenat amb el líder independentista canari, Antonio Cubillo (a qui van deixar en cadira de rodes i el govern de torn amb Martín Villa, va haver de concedir-li una indemnització), van esdevenir en poc temps els GAL. Res havia canviat, tan sols que ara hi participaven partits que en teoria sorgien de la clandestinitat, però que en el fons han estat ben mesells. Oi que sí?

Res a veure amb la taula de perdó que va organitzar el bisbe Desmond Tutu on extremistes blancs i negres van explicar les barbaritats que havien arribat a fer els uns als altres amb la finalitat de tancar de debò una porta fosca. Tampoc res a veure amb la guerra civil nord-americana. Mostrar i dur la bandera perdedora no és cap provocació. És una bandera americana més.

Parlo de "rendició" a Falsa democràciaQuaranta-cinc anys de la segona restauració (La Soledat del Llebrer), Les oportunitats perdudes

© Manel Aljama (maig 2024)
Escriptor, Editor, Podcaster, Creador de Continguts i Formador de Tecnologies

© Photo by Alex Shute on Unsplash

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris