Catalunya - Història comuna amb Israel

 



Aquest text ha estat una resposta a una publicació de Pere Senyé Sala, a Facebook (7/10/23), sobre l'esplendor de la llengua catalana. Aquests dies que forces polítiques amb el sentit de la història confús i la brúixola de l'oportunitat espatllada, es posicionen al costat del terrorisme, basant-se en un fals apartheid d'Israel vers la comunitat palestina. I és que no es pot separar la història comuna que Catalunya té amb Israel, amb els jueus. No hem d'oblidar que a Catalunya es va fundar el primer banc europeu, segons diuen alguns historiadors, i també la càbala es va desenvolupar, i potser, va néixer, però ara hi ha ciutats interessades a apropiar-se d'aquest fet. La gramàtica de verbs (el "Xuriguera" hebreu) que encara es fa servir a les escoles d'Israel es va escriure a Tortosa, per Menàhem Ben Saruq (920-970). I si parlem de matemàtiques, trobarem el jueu barceloní Abraham bar Hyya, de fet, va ser el primer matemàtic europeu del segle XI. Fins a Copèrnic, el segle XVI, els llibres de matemàtiques que s'estudiaven a tot Europa eren els de Hyya. I afegirem que el rei Joan II, pare del rei Ferran, va ser operat de cataractes per un metge jueu. Tot això vol dir que el territori català, amb València i les Illes, era cosmopolita, ric, important i molt viu. A partir de 1492 tot va començar a davallar lentament. Fins i tot la decadència de la llengua podia haver estat una prohibició, no debades llibreters i impressors eren catalans i també jueus.

I per acabar, si algú no ho sabia, Girona, el call de Girona que tant va contribuir a l'epansió catalana per la Mediterrània, era considerat el segon Jerusalem.

Més etiqueta: https://www.manelaljama.com/search/label/Jueus

El call de Barcelona a betvé (https://beteve.cat/croniques-de-barcelona/croniques-de-barcelona-la-barcelona-perseguida-el-call-jueu/) Link vídeo a Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=qIiPjTwk2oc

© Manel Aljama (octubre 2023)
Escriptor, Editor, Podcaster, Creador de Continguts i Formador de Tecnologies

©  Vídeo de betvé a Youtube.

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris