dilluns, 20 de febrer del 2023

A cop de decret

 


Els que no han estat elegits

Europa, els Estats Units i moltes democràcies de tipus "occidental" han patit un retrocés en el tema de drets individuals, sobretot des de l'atemptat de les Torres Bessones de 2001 i en especial la darrera dècada i les mesures de prevenció contra la pandèmia de 2020.

En el cas de la Unió Europea tenim el tema de la lluita contra el dèficit públic, on hem pogut veure, com els presidents i caps de govern elegits pels ciutadans mitjançant el sufragi universal fan la política que indiquen uns funcionaris a sou que ningú no ha triat i que serveixen els interessos de les grans corporacions econòmiques. En els estats del sud, coneguts amb l'apel·latiu de "PIGS" (Portugal Itàlia, Grècia i Espanya) han patit rescats molt dolorosos per als seus ciutadans.

En el cas particular de l'estat espanyol, amb el dèficit públic i el deute elevadíssims, hem vist com s'han creat impostos d'esquerra... impostos temporals que persegueixen el finançament de despesa permanent. Resulta una trampa, perquè d'aquesta manera no es reduirà el dèficit, sinó que encara creixerà més. Ja fa anys que a l'estat espanyol el total d'impostos recaptats és similar al de suècia o noruega, per tan sols rebre una mica més que al Marroc.

Cal afegir que l'ingrés en la CEE no va eliminar impostos com el Dipòsit legal, Circulació entre altres.

Lleis d'altra època

Tot i la teòrica modernització, Espanya manté una Llei Hipotecària digna d'altres èpoques. Aquesta llei, recordem, un cop has perdut el pis o la casa, no liquida el deute amb la subhasta, de manera quedes esclavitzat de per vida en cas que el preu de venda sigui inferior al deute pendent.

A l'estat espanyol, han aparegut noves lleis com la "llei Mordassa", la del màxim de diners en metàl·lic que pots tenir al teu domicili, la d'animals domèstics, la del "només sí és sí" (que rebaixa les penes per violació), la llei de sedició.

Notícies relacionades
25/11/2023 - El risc de cobrir més despesa permanent amb imposts temporals. L'aprovació majoritària del pressupost espanyol contrasta amb les crítiques que rep del Banc d'Espanya, l'AIReF i l'FMI · Mentrestant, la Comissió Europea recorda a Sánchez el perill de l'elevat nivell del deute - https://www.vilaweb.cat/noticies/el-risc-de-cobrir-mes-despesa-permanent-amb-impostos-temporals/
13/12/2022 - Nova Zelanda prohibirà de fumar a les persones nascudes a partir del 2009 - https://www.vilaweb.cat/noticies/nova-zelanda-prohibira-fumar-persones-nascudes-2009/
14/12/202 - El Gremi d'Hotels de Barcelona demana la prohibició de les Llars Compartides - https://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/2230410-el-gremi-d-hotels-de-barcelona-demana-la-prohibicio-de-les-llars-compartides.html
 

© Manel Aljama (març 2023) 
Escriptor, Editor, Podcaster, Creador de Continguts i Formador de Tecnologies

© Imatge: Photo by Tabrez Syed on Unsplash

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per causa dels recents atacs de missatges publicitaris, els comentaris necessiten verificació.