JANUCA - Què és Hannukah i com se celebra la festa de les lluminàries?


Hannukah, la festa de les Llums, comença el dia 25 del mes jueu de Kislev, i dura vuit dies. Al calendari gregorià, generalment cau al desembre.

La paraula hebrea Hanukah significa "inauguració". Al segle 2 AEC, l'època del Segon Temple Sagrat, el règim sirià-grec d'Antíoc va pretendre allunyar els jueus del judaisme, amb l'esperança d'assimilar-los a la cultura grega. Antíoc va declarar il·legal l'observança del judaisme - incloent la circumcisió, el Xabbat i l'estudi de Torà - castigant el transgressor amb pena de mort. Molts jueus – anomenats hel·lenistes – van començar a assimilar-se a la cultura grega, prenent noms grecs i casant-se amb no jueus. Això va començar a deteriorar la base de la vida jueva i la pràctica del judaisme.

Quan els grecs van desafiar els jueus i els van ordenar sacrificar un porc a un déu grec, uns quants jueus valents van prendre els turons de Judea en una flagrant revolta contra aquesta amenaça a la vida jueva. Liderats per Matityahu, i després pel seu fill Yehuda el Macabeu, aquesta petita banda de jueus devots va desfermar un conflicte armat en contra de l'exèrcit sirià-grec.

Antíoc va enviar milers de tropes ben armades per aixafar la rebel·lió, però després de tres anys, els Macabeus van tenir un èxit miraculós en contra de tots els pronòstics, i van fer fora de la seva terra els estrangers. La victòria és equiparable a una victòria israeliana contra totes les potències del món d'avui dia, juntes.

Els guerrers jueus van entrar a Jerusalem i van trobar el Temple Sagrat en ruïnes i profanat amb ídols. Els Macabeus ho van netejar, i el van inaugurar el 25 de Kislev. Però quan va arribar el moment de reencendre la Menorà, van revisar tot el Temple, i només van trobar un atuell d'oli pur que portava el segell del Summe Sacerdot. De totes maneres van encendre la Menorá, i van ser recompensats amb un miracle: Aquest petit atuell d'oli va cremar per vuit dies, el temps necessari per produir un nou subministrament d'oli.

A partir de llavors els jueus han observat una festivitat durant vuit dies, en honor a aquesta victòria històrica i al miracle de l'oli. Per publicar el miracle de Hanukah, durant els vuit dies s'afegeixen al prec de Xajarit les lloances especials de Halel, ia les nits s'encén la Hanukià.

Font del text: https://www.enlacejudio.com/2017/12/07/guia-practica-januca/

Vídeo de 2021 de 20.31 minuts

Link: https://www.youtube.com/watch?v=FSbcufjp-fs

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris