Preus de fa cinquanta anys (1972)

 


M'arriba per les xarxes un anunci d'un hipermercat de l'any 1972. Em crida l'atenció els preus de l'any i les seves equivalències. Destacaré:
Un paquet d'arròs de marca costava 25 ptes.
Una ampolla d'oli de marca costava 60 ptes.
Unes sabates de senyora econòmiques sortien per 228 ptes.

Vist amb els ulls d'ara, semblen molt econòmiques aquestes sabates, però..., en calien 9 paquets d'arròs per poder comprar les sabates de l'oferta!

També trobem que amb 2 paquets d'arròs i 10 pessetes, podem comprar una ampolla d'oli de marca.
 
Si afegim el salari mínim d'aquell any, unes 3600 pessetes (uns 28,64 €), i estimem que la família tipus era d'uns tres a quatre membres amb un únic perceptor perquè la dona ja feia temps que havia plegat. Entenem que per un empleat de la SEAT o del metall (amb sous per sobre de l'SMI), els preus serien econòmics, però no seria pas el cas d'una família a càrrec d'un oficinista on arribo a la conclusió (sempre subjectiva) que les sabates de la senyora i d'oferta haurien d'esperar per la paga extra de juliol. [de la paga extra en tinc un article La paga extra]

Si mirem les dades de 2022, trobem:
Un paquet d'arròs de marca surt per 1,52 €, (252 pessetes) i llavors si fem servir el paquet d'arròs com unitat de mesura, trobem que amb 9 paquets d'arròs (13,68 €) ja no podem comprar unes sabates econòmiques com les que venen als basars orientals on les trobem a 20 € (per 15 € és possible trobar alguna cosa com sabatilles d'estar per casa). En comptes de 9 paquets d'arròs, haurem de dedicar els diners de 13 paquets d'arròs.
Si l'ampolla d'oli de la mateixa marca costa ara 5,79 €, necessitem 3 paquets d'arròs per poder adquirir oli, però d'una marca inferior o de la mateixa si està en oferta.

L'SMI ara és d'uns falsos 1000 € (encara compten amb les 14 pagues heretades del franquisme).
Llevat de l'oli que és el producte que ha pujat més, els empleats de 1973 no havien de pagar tant per habitatge i darrerament, energia.

© Manel Aljama (octubre 2022)
Escriptor, Editor, Proveïdor de Continguts Digitals i Formador de Tecnologies

© Imatge: publicat d'Hipermercats Carrefour a La Vanguardia

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris