Ineptitud de governants

 


Quan estats com Portugal, Grècia i Espanya es van incorporar a la CEE, podien haver apostat per esdevenir el rol de graner i rebost d'Europa; així com els productors i subministradors d'energia solar. I en cap cas significava descartar l'activitat turística.

No va ser així. Els anomenats “Developing countries” (països en vies de desenvolupament que deien aquí) van potenciar encara més el turisme i de retruc, la construcció. L’agricultura i ramaderia es van convertir en negocis subvencionats que només plantaven o engreixaven allò que els funcionaris europeus subvencionaven des dels seus despatxos.

 

En Espanya en concret, volien ser molt moderns! Així, a zones de Castella - la Manxa com l'Alcàrria1, per posar un exemple, es va deixar de conrear blat i altres cereals per construir urbanitzacions fantasmes i a la província de Castelló es va fer el mateix amb els tarongers per construir muralles de formigó o "marinesdor".

 

La resta d'estats de la UE tampoc no ho ha fet millor en el cas de l'energia. Han practicat qui dia passa, any empeny sense fer una aposta clara per les renovables. S'han limitat a emetre normes que en el fons pretenen que canviem de cotxe cada cert temps amb l'excusa de l'energia. El mateix ha passat a Cuba, on ho sento pels vells idealistes, el bloqueig no és la causa de tots els mals. També, com en el cas dels països del sud d'Europa, l'aposta del turisme ha estat un salt mortal.


A les ciutats cada cop s'han arrencat més llambordes, eliminat estanyols, fonts i brolladors, tota mena d’arbres i arbustos per deixar bancs monoplaces, aparells d'aire condicionat i formigó. Ara, potser és massa tard per rectificar.

1: Es pot veure la interminable filera d'urbanitzacions que acompanya la carretera des de Barajas fins Guadalajara. També en Youtube es pot consultar "urbanizaciones abandonadas". 

© Manel Aljama (octubre, 2022)
Escriptor, Editor, Proveïdor de Continguts Digitals i Formador de Tecnologies

© Photo by Melissa Askew on Unsplash

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris