Sant Jordi, el mateix de cada any

 

Sant Jordi i la pluja

Un amic historiador, activista cultural i escriptor plantejava el diumenge al seu mur de Facebook, l'endemà de Sant Jordi que allò no fomentava la lectura i que era el mateix circ de cada any, que cal replantejar-la o morirà d'èxit i avorriment.

Penso que té tota la raó i li vaig respondre que aquesta actitud de les editorials i grans llibreries és la que fan els que no tenen idees i no volen arriscar, però que s'enfonsen a poc a poc. I feia la comparació de com seria la seva estratègia aplicada a altres sectors econòmics. En la meva opinió s'enfonsarien com les botigues de queviures al final de la Unió Soviètica, amb els prestatges buits. I és que concentrar més de la meitat de la teva producció anual en un parell de dies de primavera on també saps que pot ploure, no és un acte de fe, és temerari i suïcida.

El dissabte a més, van tenir pluja i calamarsa. No som pas a començament del segle XX. Que plouria el dia de Sant Jordi es sabia amb fiabilitat del 90% des de feia més d'una setmana. Tinc estació meteorològica i encerto les meves modestíssimes previsions amb una efectivitat del 89%. Ho sabien. Ajuntaments com el de Caldes o el Girona van preveure llocs alternatius. Barcelona no. Algunes editorials petites i llibreries de barri, de les que fomenten la lectura van patir els efectes amb pèrdues que poden significar la seva desaparició.

Queda clar que s'ha repetit l'esquema imposat fa anys. Com una cursa o una competició on els mitjans proclamen el guanyador o guanyadors i si s'escau, el perdedor, aquell que tenia moltes expectatives, però els compradors (no dic lectors), l'han abandonat per una altra novetat de darrera hora. Com passava quan treballava en un distribuïdor informàtic, hi havia fires que havies d'anar per força i si no anaves, fomentaves els rumors... Res a veure amb la cultura. En pocs anys, morirà d'èxit perquè qui remena les cireres en el sector no té llibres a casa.

Més: Un altre Sant Jordi amb llibres de més de 700 pàgines

Pèrdues per les editorials Llibres del Delicte, Raig Verd i la llibreria la Carbonera entre altres
 
© Manel Aljama (abril 2022)
Escriptor, Comunicador, Proveïdor de Continguts Digitals i Formador de Tecnologies 

© Imatge: Fondevilla

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris