Primer aniverari d'Escollida pels déus de Maria Carme Roca (1)


Transcripció del video:
A mitjanit, la ciutat descansava de l'intens tràfec diürn mentre una tempesta anava prenent cos i uns núvols de plom cobrien Empòrion. Amb els estels tapats i la lluna nova, imperceptible, el cel oferia una penombra absoluta que només es truncava de tant en tant per la intensa resplandor d'algun llampec abrivat.
Òria, però, no necessitava cap astre que li il·luminés el camí. La vella esclava coneixia els carrers emporitans a ulls clucs; hi havia viscut tota la vida.

Escollida pels déus de Maria Carme Roca ha fet un any.  Va aparèixer el 2 de febrer de 2011.  De la sinopsi podem saber: El naixement d'una nena fruit d'un amor prohibit coincidirà amb un període d'hostilitats entre els habitats d'Empòrion i els de la principal ciutat íbera: Índica (amb tota probabilitat el que ara coneixem per Ullastret).  Alhora, dins d'Empòrion també hi haurà lluites entre els que volen instaurar una tirania i els que volen que la ciutat sigui un model culte, principalment Asclepi.

La meva "Escollida pels déus":
Si no m'erro vaig tenir notícia d'aquest llibre en un telenotícies de migdia de diumenge. Vaig escoltar "La barcelonina Maria Carme Roca..."  Em van cridar l'atenció dos elements, el blau de la coberta i "Empúries" o més ben dit Empòrion. És una ciutat que estimo des que la vaig visitar per primer cop. D'això han passat dècades.  Guardo a casa alguns restes de ceràmica romana que llavors eren a l'abast de qualsevol que volgués agafar-los!

Empúries és molt més que un nom o un enclavament grec o romà. A més de donar nom a tota una comarca (Empordà) és la primera i única ciutat grega coneguda de la Península Ibèrica. Es sospita que a Roses (Rhode) també deuria haver-hi restes malaurdament però, no s'han trobat.  

L'autora ha triat un període poc documentat amb el què ha construït un text rigorós que acompanya amb notes, mapes i apunts. Gest que des d'aquí agraeixo per doble motiu:

Un perquè tot i la fantasia literària que tingui, els fets i els llocs històrics documentats no han estat manipulats.  L'altre perquè degut a la invasió de best-sellers de novel·la històrica, equivocadament vaig fer un sac on els vaig ficar tots. Afortunadament he rectificat (dubto que sigui per savi), i ara disposo d'una bona quota de novel·les històriques -amb rigor-, a la meva pila de lectura!

La “culpa” d'això la té la Segona visita guiada que vaig reflectir al bloc:
http://elviatgerdeleslletres.blogspot.com/2011/08/escollida-pels-deus-de-maria-carme-roca.html  No sempre l'autor d'un llibre et fa una visita guiada que a més és pràcticament una entretinguda classe d'història i literatura.

La història quan només es parla de batalles i conquestes és avorrida, molt avorrida  i per això Maria Carme Roca ha construït una veritable novel·la  que porta intrigues, infidelitats, passions, és a dir una autèntica “roman” como dirien els francesos.  Els personatges i els diàlegs semblen tan versemblants que cap la possibilitat de trobar-te'ls!  L'autora situa  l'acció entre els anys 305 al 287 a. C i crec que es pot establir un paral·lelisme amb els temps actuals d'incertesa: final d'un sistema?,  que en tot cas és un canvi segur

També és recomanable perquè al final, al marge del desenllaç, l'efecte de la seva lectura roman més enllà de la darrera pàgina, ens convida a pensar en el passat i en el futur que dia a dia fem. I ens fa valorar les accions del pressent (encertades o no) tenint el llibre com un petit mirall que ens recorda la fragilitat i la grandesa humana.
Ressenyes que he trobat a la xarxa:

Jesús M. Tibau ens fa un tastet de lectura en aquest video que podeu trobar en: http://youtu.be/-4OkGy6-i9U i a Jesús M. Tiabau el podeu trobar en http://jmtibau.blogspot.com/

Manel Aljama (febrer, 2012)

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris