diumenge, 18 de novembre del 2018

Presentació de "El Far" de Maria Carme Roca


Un amic de Facebook que encara no he pogut conèixer en persona, però que ho faré tan aviat com sigui, em dia que era afortunat de sortir en una fotografia envoltat d'escriptores i amigues que precisament he conegut gràcies a aquesta xarxa social. La meva resposta va ser que això no ha estat sempre i que els darrers dos anys he estat fora de presentacions de llibres, fires i setmanes del llibre. I és veritat, en dos anys, tan sols he pogut anar a dos instituts, un parell de rovellons en un bosc immens. Rematava el comentari amb la idea que la sort “es treballa”, la qual cosa vol dir, “esforç” un tema molt mal tractat per la "cultura" espanyola.

L’esforç té premi. Maria Carme Roca un exemple d’esforç, sacrifici i perseverança. Recull ara els fruits d’una carrera d’escriptora començada quan els fills ja eren més autònoms. I tot començar des de zero amb un primer llibre i amb alguns contes, va trigar dos anys en veure publicada aquella obra. Des que va començar ha fet 58, llibres!  Hi ha arreplegat amb tot el mereixement del món un quants premis, entre ells: Lola Anglada de Tiana (2002), Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica (2005), Bancaixa de Literatura Juvenil (2009), Joaquim Ruyra (2012),  Barcanova de Literatura Juvenil (2017) i el darrer, Prudenci Bertrana (2018).

Escriptora i historiadora que ha estat docent i que es nota en els seus llibres de novel·la històrica on hi acostuma a deixar-nos uns breus apunts i una relació dels personatges reals i els que jo diria versemblants. Ha desenvolupat un estil propi que es pot reconèixer, amb personatges femenins intel·ligents i que lluiten per defensar la seva independència dins per molt dur que sigui l’entorn. És una mostra més de positivisme i d’esforç: res excepte la vida ens ha estat regalat. Al mateix temps, aquests personatges, no renuncien a la seva feminitat, no són dones fortes de musculatures, són dones fortes d’esperit i dotades d’intel·ligència i visió de futur. També apareixen homes, bons i dolents, en el sentit més ampli de la paraula. L’altra vessant literària és el llibre juvenil on és una especialista i guanyadora també de premis molt merescuts.

Amb “El Far”, crec que la tercera novel·la ambientada al segle XX, després de “A punt d’estrena” (el món de la moda, les modistes, les maniquins i “Jorba” i un contingut familiar molt important), “La dona del club” (els temps on la dona donà un pas important vers la seva equiparació) ens endinsa en una família de l’Illa de Buda al Delta de l’Ebre i al voltant d’un far que va ser testimoni mut dels fets i tot un símbol de bona part del passat segle. Pel que es va dir en la presentació hi ha canvis. Ho llegirem. 

© Text i fotografia, Manel Aljama. En la foto l'escriptora i historiadora Maria Carme Roca i Enric Calpena, escriptor i conductor del programa de ràdio "En guàrdia"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per causa dels recents atacs de missatges publicitaris, els comentaris necessiten verificació.