divendres, 23 de març del 2018

Tinguda Blanca a Barcelona: 'El Catarisme, la religió dels bons homes?'



Lloc i data: dilluns 19 de març del 2018, a  les 19.30 hores, a la seu del Gran Orient de Catalunya a Barcelona (Mallorca, 125, baixos), es va celebrar una Tinguda Blanca amb conferència presentada per senyor Antoni Bou i Miàs: El Catarisme, la religió dels bons homes?


Resum
Ens parla del que sabem del catarisme, de les connexions amb arrians, maniqueisme i budisme entre d'altres. També ens parla de l'execpcionalitat de la societat occitana medieval, de la igualdat de la dona en aquell context.  Occitània és el lloc on on neixen els joglars, trovadors i trovadoritz

L’Església de Roma, el papat mai va saber contrarrestar amb arguments el poder càtar dins la societat occitana. Va copiar-los amb els franciscans, sense èxit. Els càtars posaven en pràctica allò que predicaven, a diferència del catolicisme. A més, la gent del poble no entenia aquella missa. Sovint, els capellans feien missa d’esprés d’algun ofici càtar.

La creuada contra els càtars i el fracàs català (1213-1229) ens porta al mapa actual. La Inquisició neix contra els Càtars. Amb la derrota dels càtars, es pot dir que es trenca una aliança que podia anar des dels Alps fins a València.

Així, la inquisició neix en 1232, primer contra els càtars i des de llavors contra aquell que tries per si mateix (tergiversen el signficat de paraules com “heretge”, “dogma”...)  Utilitzen la tortura i la delació com a mètodes per a poder dividir els càtars.

Foto:
L'expulsion des habitants de la ville de Carcassonne en 1209, miniature extraite d'un manuscrit des Grandes Chroniques de France fro Wikipedia


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per causa dels recents atacs de missatges publicitaris, els comentaris necessiten verificació.