dimecres, 28 de maig del 2014

Triangles mortals o la sala dels difunts d'Olga Xirinacs


Sinopsi:  Jeroni Escalè, pintor avantguardista obsessionat per les formes triangulars (avui diem “friki”), hereta un vell casalot a Montredós. Decideix instal·lar-s'hi amb la seva companya Marina i habilitar-hi el seu estudi. La gent del poble explica històries estranyes d'aquells paratges. A l'interior d'una cova hi descobreix sis mòmies sepultades en forma de triangle. Comença a investigar. A la paret de l'estudi hi apareixen els rostres dels morts...

Una novel·la destinada als joves (a partir de 12 anys) i crec que necessària en aquests temps on la mort s'amaga tant.   Olga Xirinacs ens planteja intriga, aventures, misteri i treball en equip.  I el que és més important, ens acosta al simbolisme dels números, al significat dels enterraments rituals i a la història i els orígens:

—No siguis impacient, home. Després de l'u ve el dos. Diu que, de queixals esmolats, per aquí no se'n coneixen. Que hi ha antics ritus d'esmolar queixals, però en tribus allunyades. Si se'n trobessin aquí, seria un bon descobriment; per això es veu que el cosí està enllaminit. Tot el que hi ha per aquests voltants sembla ser de l'Edat del Bronze, però mai no se sap què por sortir de sota terra. El culte a la deesa Terra, mare de la fertilitat, comporta enterraments com més profunds millor; però aquests són mòmies, si bé és veritat que són molt endins de la cova. En fi, ja veus que és cosa d'experts i que no és tan senzill.

I les coves de Montredós ben bé poden ser les coves de Mont-ral a l'Alt Camp, però millor és que us la llegiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per causa dels recents atacs de missatges publicitaris, els comentaris necessiten verificació.