dimarts, 10 de juliol del 2012

Intrigues de Palau de Maria Carme Roca



Va guanyar el Premi Néstor Luján de novel·la històrica. Ambientada en el període històric que va de finals del segle XIV fins la primera meitat del segle XV,  època, com tothom sap,  molt important per Catalunya. 
És una revisió, crec que merescuda,  d'un personatge que ha estat maltractat per la història:  Violant de Bar. El que ens ha arribat és folclòric i poc fiable i en canvi el personatge recreat per Maria Carme Roca és tant versemblant que si no hagués existit importaria poc perquè tanta força que aguanta tot el llibre.
És històrica i és també novel·la ben documentada amb acurades descripcions i referències tan històriques com de la vida quotidiana de l'època. 
Sempre en clau femenina, narra les intrigues entre dones i homes per conservar i controlar el poder i la independència de finals de l'Edat Mitjana. Com sabem, encara patim les conseqüències d'aquelles rivalitats.
També i no crec que sigui agosarat es podria etiquetar com novel·la negra: no hi falten els actes criminals.
És difícil abandonar la lectura d'aquest llibre que t'enganxa fins un final molt emotiu on els personatges acaben amb l'ànima totalment despullada: amb les seves virtuts i els seus defectes.   Junt amb els personatges històrics reals, els de ficció són igualment versemblants. Cal agrair un cop més a Maria Carme Roca l'encert en el moment històric triat per la novel·la,  potser en realitat tot va anar així...

Més Informació:

Il·lustració: Portada del llibre (editorial Columna)

1 comentari:

  1. La Maria Carme ha escrit: "Moltes gràcies, Manel, per incloure les meves "intrigues" a "El viatger de les lletres" :-)"

    ResponElimina

Per causa dels recents atacs de missatges publicitaris, els comentaris necessiten verificació.