Fonts de l'antisemitisme per Martin Varsavsky

 


L'antisemitisme prové de dues fonts. Una, dels musulmans radicals que ens odien com una ètnia odia una altra. Així ens odia Hamàs que ha massacrat indiscriminadament jueus d'esquerra i de dreta, religiosos i laics. També així ens odia el govern de l'Iran i els seus exèrcits de Hezbollah i els Huties. Així odia l'Islamisme radical per igual els cristians. Recordem que fins fa poc la ciutat de Betlem bressol de Jesús tenia 80% d'habitants cristians. Ara són el 22% i baixant ràpidament. L'odi s'estén a tots els que no són musulmans tant anticristianisme com antisemitisme.

Després hi ha l'antisemitisme que prové de l'esquerra contrària a la meritocràcia. És un antisemitisme molt diferent. És el de l'esquerra què creu que, en termes de privilegi, els jueus som més blancs que els blancs. Aquests grups no ens odien perquè som jueus en si, i si, ens accepten quan arribem agenollats, ens volien després de l'holocaust i per això van donar suport a la creació de l'estat d'Israel. Però ara ens odien perquè som reeixits, innovadors, líders en el pla intel·lectual, artístic, econòmic i especialment per guanyar a la guerra encara que siguin guerres quin Israel clarament ni va començar.

L'esquerra odia les elits reeixides, els pocs que amb el seu esforç obtenen molt, els que no demanen res del seu estat servil i triomfen. Als que sense rebre res, donen. Aquesta esquerra odia els jueus no per ser jueus, sinó per ser reeixits. Ens odia com odia els empresaris a qui veu jueus fins i tot quan no ho són.

© Martin Varsavsky @martinvars en Twitter/X https://twitter.com/martinvars i traduït per Manel Aljama

© Foto Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris