El concepte de "Terra Santa" i les religions

 


Tierra Santa

"Terra Santa" és el nom que van inventar els cavallers del Temple per ordre del Papa de Roma, amb la primera Croada al segle XI de l'era Cristiana. Les croades van consistir en expedicions militars per rescatar Jerusalem, el que es considerava com a relíquies i la resta del territori que anomenaven "terra santa".

Els cavallers van establir contacte amb una cultura que s'havia nodrit de diverses llengües i coneixements. Els templers van adquirir coneixements amagats per l'església de Roma com ara arquitectura, cartografia, astronomia, matemàtiques... Aquests coneixements van permetre la construcció de les catedrals gòtiques, que Copèrnic posés en dubte el model Aristotèlic de la Terra com a centre de l'Univers, millores en la navegació i la conquesta d'Amèrica, gràcies als mapes i documents adquirits.

Més tard, el Papat es va desfer dels templers quan el deute amb ells va créixer fins a ser impagable. Se sap que els cavallers van fugir de les tropes del Papa des del port francès de la Rochelle fins a Portugal on es van estar durant un segle. Eren bons navegants i una gran flota. No està del tot certificat, però hi ha la sospita que també van fugir cap a l'oest, cap Amèrica, aprofitant les naus i la cartografia. En qualsevol cas, no haurien estat els primers a trepitjar el continent.

Religions

No totes les creences místiques són religions. Religió ve del llatí "religare" (lligar fort) que és el que fa l'església de Roma. Els primers papes, cardenals, bisbes i capellans del cristianisme van seguir l'esquema jeràrquic piramidal de l'imperi romà i alhora dels totalitarismes: ningú no pot contradir el seu superior i el que diu el que està a Dalt, és veritat absoluta.

Serien religions:  la catòlica, ortodoxa grega, els testimonis de Jehovà, les sectes que munten alguns sonats des dels anys 60, el salafisme i jihadisme musulmà (que va contra tothom que no sigui com ells) i parcialment els anglicans (el seu "sant pare" és el rei d'Anglaterra), però aquesta gent manté corrents ideològics, hi ha dones que fan de capellà i de bisbe i es poden casar. Tampoc no seria "religió" els protestants que n'hi ha la tira de congregacions. Quan un no està d'acord, marxa i munta la seva sense que li tallin el coll! El judaisme, tampoc no seria religió, tot i tenir ortodoxes per simple fet que dos rabins (savis) es poden contradir i esbatussar i la gent pot marxar si vol sense que li vinguin a tallar el coll. També hi ha dones rabines.

© Manel Aljama (desembre 2023)
Escriptor, Editor, Podcaster, Creador de Continguts i Formador de Tecnologies

© Photo by Jonny Gios on Unsplash

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris