The razor's edge - del llibre al cinema

 

 

"The Razor's Edge" és una novel·la escrita per W. Somerset Maugham i publicada l'any 1944. La història gira al voltant del protagonista, Larry Darrell, i explora la seva recerca de sentit i propòsit a la vida després de les seves terribles experiències durant la Primera Guerra Mundial.

Un home, Larry Darrel, mira enrere i no es veu a si mateix. Malgrat que ha sobreviscut a la Gran Guerra, sent que ja res no pot ser com abans. Necessita trobar sentit a la seva vida. Larry trencarà el seu compromís de casament i renunciarà al seu radiant futur en el món de les finances. París, l'Índia i el Tibet seran alguns dels escenaris on buscarà una altra manera d'enriquir-se: en saviesa i en coneixements, submergint-se en noves cultures i espiritualitats. Sense Darrel, la vida continua a Chicago, on Isabel ha renunciat a esperar-lo i el crak del 29 amenaça fortunes i somnis d'or.

Somerset Maugham explica en primera persona com un narrador omniscent que tot ho sap, encara que majoritàriament no com a testimoni directe dels fets (encara que de vegades ho sigui), sinó principalment a través del que els mateixos protagonistes com Isabel o el seu oncle Elliot de la història li van referint.

Novel·la imprescindible d'un dels autors més llegits del segle XX. Un viatge a l'interior de la condició humana, un testimoni extraordinari que el mateix Somerset Maugham ens explica en primera persona sobre la cerca de la pau espiritual i la felicita de viure.

 

Diferències amb els films

Pel·lícula de 1946

Hi ha notables diferències entre la novel·la "The Razor's Edge" i l'adaptació cinematogràfica de 1946 dirigida per Edmund Goulding. Tot i que la pel·lícula conserva la premissa bàsica i alguns dels personatges principals, es desvia de la història original de manera significativa. Algunes diferències notables:

  1. Estructura narrativa:La novel·la s'explica principalment des de la perspectiva de l'autor, W. Somerset Maugham, que actua com a observador central dels esdeveniments i dels personatges. En canvi, la pel·lícula elimina aquest punt de vista i presenta la història d'una manera més lineal, centrant-se en les experiències dels personatges sense la presència d'un narrador obert.
  2. Èmfasi dels personatges: La pel·lícula posa més èmfasi en les relacions romàntiques i els conflictes entre els personatges, especialment el triangle amorós entre Larry Darrell, Isabel Bradley i Gray Maturin. La novel·la, d'altra banda, aprofundeix en el viatge espiritual i la recerca filosòfica de Larry, donant més protagonisme a la seva exploració interior.
  3. Argument simplificat: la pel·lícula racionalitza l'argument i condensa els esdeveniments de la novel·la. Diversos personatges i subtrames del llibre s'ometen o s'han alterat significativament en l'adaptació cinematogràfica. Això inclou l'exclusió de determinats personatges com Sophie Macdonald i la reducció del paper d'Elliott Templeton a la història
  4. Canvis en la caracterització: L'adaptació cinematogràfica altera les personalitats i les motivacions d'alguns personatges. Larry Darrell, interpretat per Tyrone Power, és retratat com més idealista i heroic a la pel·lícula, mentre que la novel·la el presenta com un personatge complex i introspectiu. De la mateixa manera, el personatge d'Isabel Bradley se suavitza i es fa més simpàtic a la pel·lícula en comparació amb la seva representació al llibre.
  5. Canvi d'enfocament:mentre que la novel·la explora temes filosòfics i espirituals en profunditat, la pel·lícula posa més èmfasi en els elements romàntics i dramàtics de la història, com es diu al punt número 2. S'inclina cap a una estructura narrativa de Hollywood més convencional, amb emocions més intenses i un major focus en les relacions interpersonals.

En general, tot i que l'adaptació cinematogràfica capta l'essència de la premissa de la novel·la, es pren llibertats amb el material original i altera certs aspectes per adaptar-los al mitjà cinematogràfic. Prioritza una narrativa més directa i emocionalment impulsada, que s'allunya de la naturalesa introspectiva i filosòfica de l'obra original de Maugham.

Per saber més del film: https://www.filmaffinity.com/es/film204484.html

Pel·lícula de 1984

L'adaptació cinematogràfica de 1984 de "The Razor's Edge" dirigida per John Byrum, protagonitzada per Bill Murray com Larry Darrell, adopta una recreació molt diferent del material original en comparació tant amb la novel·la com amb l'adaptació cinematogràfica de 1946. Aquí hi ha algunes diferències notables:

  1. Període de temps: una de les diferències més significatives és el canvi en el període de temps. Si bé la novel·la està ambientada després de la Primera Guerra Mundial i abasta diversos anys, la pel·lícula de 1984 actualitza la història als anys 20 i 30, incorporant l'impacte de la Gran Depressió i la Prohibició.
  2. Caracterització de Larry Darrell: a la pel·lícula, el personatge de Larry Darrell és retratat amb un to més còmic i alegre a causa del bagatge còmic de Bill Murray. Això difereix del retrat de la novel·la de Larry com un personatge seriós i introspectiu en una recerca espiritual profunda.
  3. Enfocament narratiu: la pel·lícula posa més èmfasi en les relacions romàntiques i el triangle amorós entre Larry, Isabel Bradley (interpretada per Catherine Hicks) i Sophie Macdonald (interpretada per Theresa Russell). Destaca els conflictes emocionals i les eleccions personals fetes pels personatges, alhora que minimitza una mica els temes filosòfics i espirituals de la novel·la.
  4. Trama i personatges simplificats: la pel·lícula racionalitza la trama i omet o simplifica diversos personatges i subtrames de la novel·la. Per exemple, el personatge d'Elliott Templeton, una presència important a la novel·la, es veu molt reduït en aquesta adaptació cinematogràfica.
  5. Tonalitat: L'adaptació cinematogràfica de 1984 s'inclina més cap a un drama romàntic amb elements còmics, que contrasta amb el to introspectiu i filosòfic de la novel·la. Pretén entretenir i implicar el públic mitjançant diàlegs enginyosos i moments alegres.
  6. Distanciament del material d'origen: si bé l'adaptació cinematogràfica de 1946 es va mantenir relativament fidel a la història bàsica i els temes de la novel·la, l'adaptació de 1984 pren més llibertats. Pren un enfocament més contemporani i accessible del material, atenent la sensibilitat del públic dels anys vuitanta.

En general, l'adaptació cinematogràfica de 1984 de "The Razor's Edge" divergeix significativament de la novel·la, tant pel que fa al to com a les opcions narratives. Tot i que encara explora alguns dels temes centrals de l'autodescobriment i la recerca de sentit, ho fa amb un toc més lleuger i una major atenció a les relacions romàntiques dels personatges.

Per Saber més del film https://www.filmaffinity.com/es/film116248.html

© Manel Aljama (juny 2023)
Escriptor, Editor, Podcaster, Creador de Continguts i Formador de Tecnologies

© Imatge composició creada per Manel Aljama (juny 2023) 

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris