Les "noves" pensions espanyoles

 



El govern espanyol ha acordat retocar un cop més les pensions i els sindicats com passa des de fa anys, hi estan d'acord.

Com vaig dir el novembre de 2021, en Apujar les cotitzacions:  El sistema fet en època franquista amb una altíssima taxa de natalitat i mortalitat, és a dir els suposats beneficiaris de la jubilació, traspassaven de seguida. Després del baby-boom va venir la caiguda de la natalitat, però llavors l'estat estrenava "democràcia" dissenyada pels franquistes i durant aquest període no s'ha fet res més que allargar els períodes de cotització per tenir dret a cobrar la pensió.

No tot en Europa és homogeni, a Suècia fa anys que el 18,5% del salari es destina a la pensió, però aquest import es paga a mitges entre empresari i treballador. En més d'una ocasió he dit que la pensió és més un tema individual "estalvi" que responsabilitat d'un empresari. Això a alguns comunistes-franquistes ho titllarien amb la conegudíssima tirallonga d'epítets i insults.

A Europa s'han fet ajustos de tots tipus al llarg dels anys: rebaixar l'edat de jubilació, passar del sistema bismarquià de repartiment (l'espanyol) al de capitalització (més liberal) o mixt. I no, no us enganyin: les pensions a Europa són més altes, més flexibles i no han parat de fer ajustos.


Articles relacionats

https://www.elnacional.cat/oneconomia/ca/economia/quants-anys-cotitzen-altres-paisos-europa-cobrar-pensio_986064_102.html

https://www.elnacional.cat/oneconomia/ca/economia/noves-pensions-2023-claus-reforma-govern_986091_102.html

https://www.elnacional.cat/oneconomia/ca/economia/doble-calcul-hauras-escollir-pensio-ara_985836_102.html

Més: Utilitat dels sindicats espanyols i l'etiqueta Franquisme Residual

© Manel Aljama (març 2023)
Escriptor, Editor, Podcaster, Creador de Continguts i Formador de Tecnologies

© Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash 

 

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris