Quin estalvi és aquest?

 


De moment, han aprovat els talls de llum, per decret i sense passar per cap debat, aprofitant l'article 86 de la seva Constitución. Un altre gest autoritari: "aquí MANO jo".

Aquest "mecanisme d'estalvi" preveu talls d'electricitat entre les 10 i les 14 hores i les 18 i les 22 hores. Coneixem bé de quin peu calcen, seran talls a la gent normal, a casa seva. Administració pública, comerços, hostaleria i empreses hem de suposar que queden fora. Quin estalvi és aquest?

En altres països més avançats i amb més respecte pels ciutadans, les mesures d'estalvi energètic i les  mesures preventives em semblen molt més lògiques. Cito algunes:

  • Portugal: Reducció de l'enllumenat de Nadal i del temps d'encesa, foment del teletreball i fan estudis previs per nacionalitzar les energètiques.
  • Alemanya: Aigua freda en gimnasos i sense llum en monuments, nacionalització de les empreses energètiques (començant pel gas), construcció de mega dipòsits d'aigua en llocs estratègics.
  • França: Tancament de camps de golf, supressió de rutes aèries entre ciutats amb TGV, nacionalització de les companyies energètiques.
  • Israel: Sistema de generació d'aigua a partir de l'aire, dipòsits amb aliments per resistir un any.
  • Àustria: mesures de conscienciació a la població per resistir apagades de fins a quinze dies (2021).

És clar que aquí els més afectats seran la gent a casa seva o nosaltres, els treballadors nòmades (abans freelance o autònom) que des del confinament ens hem quedat a casa. I no faran res per ara, les municipals són a tocar i segons el resultat de les municipals, potser convoquen generals!

Documentació

Decret 17/2022 pel s'atorguen el poder de tallar la llum fins a tres hores diàries https://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-2022-15354

Portugal Poupar energia? Governo 'corta' nas luzes de Natal e apela a teletrabalho

© Manel Aljama (setembre 2022)
Escriptor, Editor, Proveïdor de Continguts Digitals i Formador de Tecnologies  

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris