L'últim escrivent de Sílva Jané

L'Últim Escrivent - Sílvia Jané

Fitxa

L'últim escrivent - Editorial Trípode, 2019 224 pàgines

La sinopsi diu: En plena febre preolímpica, en Jordi és l'últim escrivent que queda a la ciutat. Tot i que ha estudiat belles arts, treballa rellogat en una cabina rònega als Jardins Fleming del Raval. Escriu per a la poca gent analfabeta que encara queda i, sobretot, omple tota mena d'instàncies oficials i paperassa dels nouvinguts. Un dia comença a rebre unes misterioses cartes d'una tal Sara, verdulaire de la Boqueria el 1903, en les quals explica l'admiració que sent per l'òpera i el tenor Giralt, cantant del Liceu. En Jordi queda fascinat pel que la noia va relatant sobre la ciutat de l'època: reviurem el naixement del Paral·lel, la novetat de la plaça de Catalunya, les reunions dels artistes modernistes, la misèria dels trinxeraires, els nous invents... Però aviat es comença a fer moltes preguntes: com rep les cartes si no veu ningú? Qui és la Sara? Què vol?

M'ha semblat molt ben treballat i molt ben documentat de manera que revivim aquella primavera-estiu de 1991 i alhora, a través de les cartes, els fets del passat (o potser en paral·lel) de 1903. Amb personatges versemblants, els contemporanis i els del 1903. A més d'escrita amb ofici, ha estat escrita amb el cor que sovint és més important. El Jordi, la Xirgu, la Gemma i la Sara poden qualsevol de nosaltres: mentre el llegia era fàcil canviar-me de personatge, vull dir, empatitzar fins i tot amb uns i amb altres. 

L'Autora

Sílvia Jané, nascuda a Barcelona el 1968, ha treballat en temes d'informació i cultura a l'Ajuntament de la ciutat. Interessada en la història de Barcelona, la fotografia i les xarxes socials, també ha col·laborat en diverses revistes i ho fa habitualment a Ràdio Tordera. L'últim escrivent és la seva segona novel·la, després de Les esquerdes del silenci. 

Web de Sílvia Jané: https://silviajane.com/

Tastet

Lectura de Jesús Tibau https://www.youtube.com/watch?v=XAhn6Go8zgw




Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris