Espanya ni llenties!

La premsa que es publica dins de l'estat espanyol parla de l'avenç d'uns o d'altres, de les víctimes, de les sancions imposades, però obvien el rerefons econòmic que s'amaga darrere: la més que probable pujada de preus dels cereals, de la farina, del pa i la brioixeria i de retruc, de la carn (els cereals són base per al pinso) i de l'oli de gira-sol. Si algú en té dubtes, que miri com va apujar el preu del petroli amb aquella guerra del Golfo. Alguns hi van guanyar molts diners!

Això no és una dada obtinguda en un canal de conspiranoics i negacionistes, és d'un mitjà com la BBC. Recomano la lectura de l'article Ukraine war 'catastrophic for global food' (La guerra d'Ucraïna "catastròfica per als aliments mundials") de BBC News.

Als llibres de text de l'antiga EGB franquista mostraven quantes tones de cereals i llegums produïen Castilla la Nueva i Castilla la Vieja. Recomano mirar les dades ministerials per veure com el blat que és el segon cereal més importat per la UE i que Espanya és de fa temps el primer receptor. Com és això? Si aneu per carretera des de l'aeroport de Barajas en Madrid fins a algun ressort turístic per empreses en la comarca de La Alcarria (prop d'Alcalá de Henares) en la província de Guadalajara, no veureu ja camps de blat, sinó una filera interminable de cases adossades... Ni llenties! Si agafeu un paquet de llenties de marca blanca, trobareu que ho fa una empresa coneguda de Castella i Lleó, però si llegiu bé, veureu que són importades del Canadà, de la mateixa manera que les diguem-ne oficials, són importades dels Estats Units.

© Manel Aljama (març de 2022)
Escriptor, Comunicador, Proveïdor de Continguts Digitals i Formador de Tecnologies 

© Imatge Getty Images, publicat per BBC News https://www.bbc.com/news/business-60623941

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris