Els funcionaris



Aquest article podia tenir el títol de "vuelva usted mañana", però aquest títol no és nou, ja el va fer servir Larra per descriure l'administració pública de la Restauració 1.0.

Aquest article pertany a la sèrie "Franquisme Residual", com els dedicats amb anterioritat a la paga extra, els sindicats, els títols universitaris signats pel cap de l'estat, el doblatge, "reservado autoridades", l'horari comercial i laboral, l'empresonament d'artistes, "els reis mags" entre altres.

Llevat d'una breu etapa entre 1980 i 1989 i restringida a alguns ajuntaments i l'administració de la Generalitat de Catalunya, els funcionaris tornen a ser franquistes. Com? Sempre ho han estat. Després torno als ajuntaments. Ens n'anem l'any 1980, llavors, a la meva professora d'anglès Rosemary H. li van robar la bossa. Va anar a posar la corresponent denúncia als "grisos" (ella ja sabia això). "he ido a los grises y el trabajo que he tenido para convencerles que yo no he robado mi bolso". Aquesta era fàcil, policia nacional.

Però avancem en el temps. L'any 1991 tenim dificultats amb un frigorífic de marca que ha funcionat malament durant el període de garantia i en acabar-se, ens quedem sense aparell a l'espera que ens portin un. Inestimable l'ajuda del servei públic de la llavors OMIC (Oficina Municipal d'Informació al Consumidor). Uns anys més tard, el 2004 amb les primeres connexions a Internet i tal, ens diuen que no poden fer res... I el mateix any en una oficina municipal d'habitatge, el funcionari es permet dir "Eso se ahorra" referint-se a un dels imports del que se suposa un pis de "protecció oficial". No, no ha tornat el Franquisme, havia marxat de vacances. Sense anar més lluny, no fa ni unes setmanes, uns suposats serveis d'atenció social que semblen una oficina de col·locació de gent gran en residències privades. Però, aquest potser mereix un altre article.

Només ha estat un miratge, deu anys com a molt. Després els ajuntaments han tornat a funcionar com una oficina d'ocupació d'amics i familiars que minven els pressupostos municipals en benefici d'un únic capítol: el Capítol 1, el de personal. Aquí acabo, faré una segona part centrada en els empleats d'empresa privada i banca.

© Manel Aljama (gener 2022)
Escriptor, Comunicador, Proveïdor de Continguts Digitals i Formador de Tecnologies

© Il·lustració Antonio Fragua "Forges"

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris