El Porciolisme actual


Qui era Porcioles? Josep Maria de Porcioles va ser alcalde de Barcelona entre 1957 i 1973, els anys del "desarrollismo" franquista possibilitat pel més d'un milió d'emigrants que enviaven divises des de fora i maquillaven el subdesenvolupament espanyol. La seva política, el "Porciolisme" va estar caracteritzada per la construcció sense límits que fins i tot es va arribar a parlar d'una fusió Terrassa-Sabadell fins a Barcelona.

Aquest article pertany a la sèrie "Franquisme Residual", com els dedicats amb anterioritat a la paga extra, els sindicats, els títols universitaris signats pel cap de l'estat, el doblatge, "reservado autoridades", l'horari comercial i laboral, l'empresonament d'artistes, "els reis mags", els funcionaris entre altres.

El "Porciolisme" està més viu que mai. Exemples tenim a Barcelona amb el districte 22@, i ciutats de la vora com l'Hospitalet on el mateix partit governa des de fa més de quaranta anys. Hi podem afegir també Santa Coloma de Gramenet, Terrassa i des de fa uns vint, Sabadell. Després de construir uns quants equipaments que en molts llocs resten inactius o sota mínims, la veritable activitat municipal és la construcció, sobretot des de l'eliminació de l'IAE. Això és possible gràcies a la col·laboració ciutadana que com és el cas de l'Hospitalet, vota el mateix sempre, tot i que de manera recurrent, apareixen casos de corrupció que acaben en res.

Per saber més del Porciolisme: https://www.naciodigital.cat/noticia/228321/franquista-mes-ambicios

© Manel Aljama (gener de 2022)
Escriptor, Comunicador, Proveïdor de Continguts Digitals i Formador de Tecnologies 

© Photo by Daphne Lamens on Unsplash

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris