Porteu l'estrella groga


Aquesta història que circula per la Xarxa no és del tot certa:

L'únic país europeu ocupat pels nazis on els habitants van poder resistir amb èxit l'Holocaust va ser Dinamarca. Quan els nazis van ordenar als jueus danesos que portessin l'estrella de David cosida a la roba, l'endemà gairebé tots els danesos van sortir al carrer amb estrelles de David cosides a la roba. Després d'això l'ordre sobre les estrelles va ser cancel·lada. Més tard, després de conèixer els plans dels nazis per exterminar els jueus, membres de la resistència danesa van organitzar el seu transport per mar a Suècia. Només 120 jueus danesos van morir durant tota la guerra. Centenars, fins i tot milers de vegades menys que en altres països europeus. A la foto, el rei Christian X amb la seva dona amb les estrelles de David cosides a la seva roba.

De fet, el que sí que és important i a diferència dels jueus d'altres països sota ocupació alemanya, els jueus de Dinamarca mai van portar una marca d'identificació com una estrella groga. Els de la foto són una parella jueva al gueto de Budapest el 1942.

La llegenda transmet una veritat històrica rellevant, però: tant el rei com la majoria del poble danès es van mantenir al costat dels seus ciutadans jueus i van ser fonamentals per salvar-los gairebé tots de la persecució i la mort nazis.

"Porteu les càrregues els uns dels altres, i així compliu la llei de Crist" (Gàlates 6:2)

 

© Imatge  Getty Images
© Font: https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/article/king-christian-x-of-denmark

 

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris