Hi ha llocs de treball que no es cobreixen II


 Ahir començava aquest bitllet així: "Que si la manca de formació, que si l'envelliment i manca de relleu que si...  ". Les excuses que es fan servir per explicar per què no es cobreixen determinats llocs de treball amb el nivell tan alt d'atur.  La meva resposta es referia a l'absurda presencialitat quan es treballa amb eines que permeten el teletreball i els costos més de temps que econòmics per desplaçar-se lluny per no tenir un lloc de treball. Absurditat al quadrat.

Em vaig deixar l'altra cara de la moneda. No és la part econòmica, sinó una ampliació de les condicions de treball: al sou minso que s'ofereix, a canvi de tenir totes les certificacions professionals possibles, franja d'edat, experiència, etc. cal fer una tasca feixuga, gens creativa. Feines de risc que ningú no vol fer, però que si resulta exitosa, no falta el candidat que s'atribueix la medalla. Una tasca que contempla "guàrdies" que no es paguen com a festiu.

Si costa d'entendre, ho resumiré: La cadena fabricant-distribuïdor-integrador-client final es va trencar fa uns anys. Van adaptar malament (com tot) el terme "outsourcing" i van crear les "cárnicas". El client final (els bancs i empreses IBEX35) externalitza el seu departament d'informàtica i crea una empresa titella, amb gestors i poc personal. Les empreses integradores o consultores passen a ser un simple departament de recursos humans i es dediquen a contractar qui sigui, oferir-li el mateix sou que ofereix la competència i enviar-lo al client final on farà una jornada de galeres i per això farà una factura de fins a tres o quatre vegades el sou del tècnic. Un negoci sense estocs per la consultora (aquí hi ha vasos comunicants) i una disminució de costos socials pel client, perquè es desgrava l'IVA.

Continuació de Hi ha llocs de treball que no es cobreixen

© Manel Aljama (octubre 2021)
Escriptor, Comunicador, Proveïdor de Continguts Digitals i Formador de Tecnologies

© Imatge film "Ben Hur"  (1959) - Warner Home Video 

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris