divendres, 9 d’abril de 2021

El gegant amb peus de fang

Euro Photo by Tabrez Syed on Unsplash

 

Hi ha qui confon el Mercat Comú amb la Unió Europea. Res a veure si qui llegeix aquest article pensa que són el mateix. Doncs, no.  El Mercat Comú es va crear al final de la Segona Guerra Mundial amb la finalitat d’establir un capitalisme social per tal de frenar el creixent comunisme en bona part d’Europa. Era un mercat i en “comú”, només tenia la lliure circulació de productes agrícoles, és a dir sense cap aranzel.  I va funcionar força bé, tant que fins i tot Gran Bretanya s’hi va afegir el 1973.

La Unió Europea és una altra cosa. És un intent de fer els Estats Units d’Europa. Un invent de Delors, Khol i Felipe González. Un artifici. Unien els estats ignorant que Europa la formen pobles, nacions i regions que viuen per sota dels estats, molts d’ells creats entre els segles XVIII i XIX. Potser la X dels GAL va pensar que així solucionaria el problema regional de l’estat més artificial de tots: Espanya!  

Qui no recorda el nyap de la unió monetària?  L’únic estat que va guanyar va ser Alemanya amb el canvi 1:1. Res a dir, perquè ells eren solvents. Els altres van patir d'inflació i més d’un aprofitat que va apujar els preus canviant la coma de posició. Per exemple, un paquet d’higiènics femenins que costava unes 280 PTA. va passar a 2,80 €, això d’un dia per l’altre.  Parlo de l’estat espanyol, però també a França van patir, no tan fort, però ho van patir. Els ciutadans holandesos, sempre ells, es van adonar de l’ensarronada i van rebutjar la “Constitució Europea” que tant pregonava l’expert en economia Zapatero…

Els estats estan en crisi. Les regions després de gairebé dos segles, reclamen el seu dret a ser i Itàlia, Alemanya, França comencen a veure les esquerdes de tot plegat. Amb el Brexit i amb el cas català es veu molt clar que tot plegat era un gran nyap i que el Mercat Comú ja anava bé.

 

© Text: Manel Aljama, 7 d’abril de 2021
© Imatge: Photo by Tabrez Syed on Unsplash

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per causa dels recents atacs de missatges publicitaris, els comentaris necessiten verificació.