Cristianisme vs Comunisme

Several Matryoshka dolls
Several Matryoshka Dolls

 

Sempre s’ha dit que el comunisme ha estat contrari a les religions, en especial la catòlica. El que molts no saben o no han caigut és en el fet de la facilitat com es va estendre el comunisme en Rússia.

Per començar: el comunisme va sorgir de l’adaptació de la filosofia de Karl Marx. Alhora, la filosofia de Karl Marx és una adaptació de la de Hegel. Marx era un seguidor de Hegel. De manera que on Hegel deia “Déu” (un déu impossible per cert), Marx va posar “Estat”.

Tornem a Rússia. Rússia era i és molt religiosa i supersticiosa. La religió dominant en Rússia es la de l’Imperi Romà d’Orient. Si algú pensa que Finlàndia i Rússia tenen quelcom en comú, veurà que no, Finlàndia és luterana (protestant) i molt gelosa de la seva cultura, Rússia en canvi, una còpia de Roma com ho pot ser Espanya i Itàlia, per posar dos exemples. Ara potser entenem moltes coses, oi?

Sovint hem sentit parlar que el capitalisme va entrar en Rússia disfressat de comunisme. Bé és una hipòtesi que força credibilitat. Va ser així, perquè la societat russa no estava prou desenvolupada per passar de l’edat mitjana i les supersticions al sistema capitalista. El comunisme era una manera fàcil de fer-lo.  Com anècdota em ve a la memòria algun text de Txékhov, aquell per exemple on uns joves plens d’idealisme i d’innocència intenten en va construir una escola enmig de mugics analfabets, lladres  i borratxos que només volen vodka i ni tan sols diners.

Igual que el cristianisme es va escampar pels dominis de l’Imperi Romà gràcies a la comoditat, la pusil·lanimitat i la ignorància, així també va ser el comunisme.

I des de llavors hem avançat, com a societat. Per exemple, el maltractament psicològic és un delicte reconegut. La Inquisició ja no quema ni assassina els que pensen diferent d’ells.  Hem avançat de debò?

© Manel Aljama, agost de 2020

© Imatge Photo by Alina Grubnyak on Unsplash

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris