Dues històries d’informàtica

Nerd Photo by Marília Castelli on Unsplash

Som en 1996, a Clayton una petita ciutat de Carolina del Nord, als Estats Units. Allà ens trobem amb Bill. Té disset anys i està a punt d’acabar la “High School”. Ha avançat feina i ha aconseguit acabar un programa informàtic capaç de gestionar l’hivernacle de la petita població. Té assegurat la matrícula d’honor. Els encarregats de l’hivernacle estan encantats amb aquell innovador sistema que ha desenvolupat en veí del poble. El professor de tecnologia ha animat el noi a fer una versió reduïda per a computadores personals. L’ha encoratjat perquè faci la distribució a través d’una BBS (“Bulletin Board Service”), un lloc que es pot accedir amb mòdem i es pot compartir arxius i programes. Aconsellat pel profe, ha posat un preu simbòlic de 30 dòlars dins de la modalitat de “shareware” (programari compartit). Ha estat tot un èxit. En un mes ha tingut més de 1000 descàrregues i té acumulats uns vint-i-vuit mil dòlars. Abans d’anar a la universitat ja ha pogut engegar la seva pròpia empresa que ven el mateix programa i una versió millorada per la qual cobra una mica més. Abans de l’any ja ha contractat personal.

Pirtata Photo by Philipp Lansing on Unsplash
El mateix any 1996 a València (País Valencià), barri de Mislata. Z (no sabem el nom) passa el dia jugant amb l’ordinador. No és que porti malament els estudis, és que no els porta. Ell ho sap tot. Només destaca en l’assignatura de tecnologia, però no gaire: només el just per rebentar la protecció dels jocs que distribueix entre els seus amics. Fa uns dies, el pare l’ha demanat si pot aconseguir un programa per gestionar jardins i hivernacles. Que sigui “barat”, perquè, segons diu, no és molt important, no cal fer moltes coses en un negoci petit. Z localitza en la BBS el programa i el descarrega. Veu que té un període de prova de trenta dies, passat aquest temps, el programa deixarà de funcionar si no es compra una llicència de 4900 pessetes. Fa una ganyota de desaprovació. Després de dues nits davant l’ordinador i amb l’ajuda d’uns amics “guiris”, aconsegueix trobar la línia de codi que protegeix el programa. Està molt ben fet i necessita instal·lar el programa amb la protecció i una desprotecció que els amics li han regalat. No caldrà doncs, pagar pel programa. El pare el felicita. Creu que té un geni de la tecnologia fins que un matí, el pare es troba que s’ha quedat sense connexió d’Internet. Truca al servei i s’assabenta de la causa: l’han tallat perquè des del seu ordinador s’han realitzat atacs contra les pàgines de diversos bancs. Emprenyat decideix canviar de proveïdor. Però abans de tenir-lo llest, a l’ordinador hi apareixen missatges en anglès que impedeixen treballar. El porta al servei tècnic, el cost total del servei s’acosta a les cinquanta mil pessetes, deu vegades més que el programa de gestió de jardineria. Al setembre, Z no ha començat la universitat perquè no va passar el curs. Va aconseguir una feina millor en un hipermercat. D’amagat del pare, segueix trencant jocs per repartir entre els clients.

Diferències

A Clayton són protestants. A València catòlic romans. En cap lloc són gaire practicants, però els protestants han après un codi ètic del bé i del mal, de respecte per la feina que fan els altres, al mestre, a la cultura i un llarg etcètera. En un barri marginal, sense referents, és difícil ser quelcom més la paparra que descrivia Patrick Süskind en “El Perfum”. La paparra dorm esperant l’oportunitat, no crea, destrueix.

A més, cal afegir els sistemes educatius existents. Minven la capacitat d’iniciativa, no persegueixen la creativitat, sinó l’obediència.

Amb aquest article he intentat donar resposta a la pregunta “Per què no hi ha programari propi a l’estat espanyol?”. Dit d’una altra manera perquè aquí ja no es fan programes, com abans?  A Catalunya hi havia aquest tipus d’indústria, als vuitanta i fins el 2004. Les companyies van ser adquirides per grup multinacionals que van eliminar la petita i feble competència.


© Text Manel Aljama
© Nerd Photo byMarília Castelli on Unsplash
© Pirtata Photo by Philipp Lansing on Unsplash


Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris