L’Edifici de Logic Control

Espai de coworking (font: Internet)

Introducció

El passat novembre, va obrir un supermercat de la cadena Consum en el que va ser la seu central de la firma de programari sabadellenca Logic Control. Els populistes diran que és mostra de la capacitat de creixement de la ciutat, que donarà feina i que també revifarà un eix com la Carretera de Prats. No hi ha pitjor mentida que la mitja veritat.

A la zona, ja hi ha un supermercat de la cadena Dia (ocupa el que va ser el Cinema Montecarlo) i ben a prop, un Mercat Municipal amb parades buides que l’ajuntament hauria de replantejar-se els requeriments per accedir-hi i el degà dels supermercats, el Condis.  També, encara resisteix molt comerç al voltant de la cruïlla Prats / Layret.

Cert que aquest supermercat dóna feina. Feina poc qualificada però. Logic Control i les empreses satèl·lits en donaven molta més feina: feina qualificada i feina no qualificada.  Què va passar?  L’empresa va plegar? NO. L’empres segueix viva...  A Sant Cugat.

Fem història

Sabadell ha estat molt coneguda pel tèxtil i pel metall. Fama tenien les seves bufandes de llana i famosa també la seves lluites com la Vaga del Metall de 1976. També és una ciutat molt comercial amb una rambla sense passeig central que ara és territori de franquícies i els comerços de tota la vida van plegant de manera irreversible.  L’agricultura, tot s’ha de dir, també ha estat important a la ciutat.

Quan el tèxtil i el metall van minvar, van sorgir les empreses d’informàtica. CCS era pionera amb la gestió amb Caixa de Sabadell. Va aparèixer Logic Control al 1971 amb un perfil de competidor de CCS però per a un segment més de pimes. L’aparició del IBM PC al 1981 va suposar l’aparició de la microinformàtica i Logic Control esdevingué la primera empresa a nivell de l’estat en tenir un llavors innovador “paquet de gestió empresarial”  I sense complexos, va aparèixer la Fira de la Informàtica de Sabadell i  L’Escola Universitària d’Informàtica va obrir seu Sabadell.  De tot això, només en queda l’Escola i petites, molt petites, empreses de serveis que es dediquen va vendre ratolins i ordinadors per a “gamers”.  Què ha passat? Si fem memòria ens trobem l’arribada del populisme al consistori. Obriren caixes, oficines immobiliàries i supermercats d’una cadena valenciana. Am l’empobriment cultural (això és matèria d’un altre escrit). la ciutat esdevingué un dormitori i no la gran Sabadell que havia estat entre 1986 i 1999.

La situació

Que no us enganyin: empreses de tecnologia que han nascut a la nostra ciutat segueixen en actiu a municipis com ara Sant Cugat, Terrassa, Barberà del Vallès, Barcelona o Cornellà. Aquestes empreses no necessiten més bona comunicació per transport públic, fàcil accessibilitat amb cotxe, bones comunicacions telemàtiques i un lloguer raonable. Un botó: al 1992 qui escriu treballava en una multinacional francesa amb seu de lloguer a París que no podia pagar una seu idèntica a Barcelona i va haver de triar un xalet a Esplugues de Llobregat que era molt més econòmic. Amb això us podeu fer una idea.

Tot plegat, aquesta inauguració em sembla un desaprofitament d’un espai que serviria per donar sortida a molts professionals que no poden pagar ni el lloguer d’un despatx. Són els que anomenem “coworkers”.  Barcelona, Sant Just i altres municipis van plens d’espais de treball compartit. Sabadell per contra, va molt mancada.  L’edifici que va ocupar Logic Control era ideal: auditori, instal·lació de bar, sales per a visites, espai compartit, recepció i aparcament.
Per tant, considero que és un pas enrere: Aquest professionals que no són pas informàtics però poden ser: dissenyadors, terapeutes, advocats, traductors, consultors, “community managers”, etc. i que només necessiten un centímetres de taula, un espai agradable, un endoll i una connexió per al “laptop”.  No vull deixar de que molts d’aquests professionals són també, consumidors de cultura. Si han d’anar fora a treballar i tornar a Sabadell a dormir, aviat sentiran l’atracció d’ofertes culturals més interessants fora la ciutat.

© Manel Aljama (setembre 2019)

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris