Coia Valls: "Amor prohibit"

Pels que no la coneguin, és de Tarragona, logopeda i entre d’altres llibres ha escrit “La Princesa de Jade”, “El Mercader”, “Les Torres del cel”,  “La Cuinera” i “Amor Prohibit” que han estat traduïts a diverses llengües.

Com els altres llibres de Coia, el que ens explica et fa pensar i a més, t’arriba al cor. Ens transmet de manera versemblant el que podien sentir i viure aquelles dones que han volgut exercir medicina i no han pogut i que si ho han fet, ha estat de manera anònima, perquè la història ha estat escrita pels homes, destinats a exercir el poder, econòmic i eclesiàstics.  Per si algú en té dubtes, els processos contra les bruixes i la creació de facultats de medicina només per a homes, van plegats: “Creus que permetran aquesta mena d’estudi a una dona?”

L’autora pren uns fets reals i familiars de l’any 1840 i els trasllada a Camprodon, al 1428, al gran terratrèmol.  Aquesta catàstrofe va suposar una crisi afegida a unes altres crisis. I llegirem les reaccions de la gent, que en tremolar el terra, mira el cel.

La crisi de la fe, l’amor, el desig, el celibat són també un reflex a la situació actual i els llegirem al llibre. I també, llegirem les reaccions dels diferents personatges davant el dubte de fe o de l’amor  i les normes del moment: des del remordiment a l’autoindulgència.  Si canviem les robes i l’escenari no perdem el fil de l’actualitat.

(c) Foto Xúlio-Ricardo Trigo

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris