Escollida pels déus de Maria Carme Roca

Feia temps que no llegia una novel·la com "Escollida pels déus" de Maria Carme Roca. M'agrada molt el gènere "negre", en especial el clàssic la de mitjan segle XX. Aquest gust tan especial sovint fa que deixi altres novel·les en un pila fins a un altre moment. Amb “Escollida pels déus” però tot ha estat diferent. Ha estat el màrqueting? Jo crec que no. Un ja té una edat o millor dit, uns llibres llegits i alguna intuïció en el moment de triar... Seria injust no recordar la meva professora de batxillerat, la Milagros, que va contribuir a que estimés encara més els llibres i, també a fer comentaris de text. I amb tanta retòrica estic deixant “Escollida pels déus” sense espai, ara hi vaig:

Dir que “Escollida pels déus” és una novel·la històrica és molt simplista i injust. S'ha de triar el gra de la palla, en especial si com a novel·la històrica ens volen colar qualsevol ficció televisiva nord-americana, redactada pèssimament i sense cap versemblança. Està molt ben escrita, és alhora una lliçó històrica i una ficció amb tot els elements per passar una bona estona. T'atrapen els personatges i les seves intrigues i vius les situacions. Això deu ser l'empatia, i si es produeix, és que l'escriptor ha fet una molt bona feina. Tot sembla que està calculat (ben treballat): el moment històric de'”Escollida pels déus”, la trama, els personatges, el vocabulari, els diàlegs i el llenguatge que empren. Tal com està redactada pot ser llegida per un públic ben heterogeni. I no cal saber grec, les anotacions i aclaracions que Maria Carme Roca deixa al llibre el converteixen en un manual pel que fa a Empúries grega. I el final, com les bones novel·les no deixa indiferent, deixa satisfet al lector d'haver arribat i d'haver esbrinat tots els fils argumentals que Maria Carme Roca ens ha teixit. Què més puc dir? Té de tot i està ben fet. I qui sóc jo per fer aquesta crítica tan amable? doncs un lector, un lector agraït.

Ruta guiada a Empúries amb "Escollida pels déus."
Més que una ruta va estar tota una classe d'història. L'ha autora si no m'erro ha estat professora i a les fotos de més abaix es percep i molt. Es va presentar amb notes i ben preparada. Un escriptor que fa això demostra que estima molt bé tot el que fa. És tot un plaer que un autor comparteixi un moment del seu temps amb els seus lectors. A més n'aprenguem coses noves que no figuren als manuals de tota la vida.

La "profa” em dedica el llibre

La "senyo" tot esperant que la canalla pari atenció...


Cap a classe, es fa tard...

El port d'Emporion en l'època de la novel·la

Una explicació convincent

El que queda de l’Àgora

Discrepàncies, debat constructiu


Asclepi...


Ressenyes:
Els llibres del celler: http://elsllibresdelceller.blogspot.com/2011/02/escollida-pels-deus-de-maria-carme-roca.html
La cultura no val res: http://www.laculturanovalres.com/una-novel%C2%B7la-de-les-que-fan-historia/

L'Illa dels llibres: http://www.illadelsllibres.com/index.php/2011/05/03/entrevista-maria-carme-roca-presenta-escollida-pels-deus/
El cafè de nit: http://elcafedenit.blogspot.com/2011/11/escollida-pels-deus.html?spref=fb
Biblioteca d'Arbúcies: http://biblioarbucies.blogspot.com/2012/01/escollida-pels-deus-de-maria-carme-roca.html
Nosaltres Llegim: http://www.nosaltresllegim.cat/2011/escollida-pels-deus/ 
Arraona Romana: http://arraonaromana.blogspot.com.es/2012/12/maria-carme-roca-ens-presenta-barcino-i.html
Columna: http://www.columnaedicions.cat/ca/llibre/escollida-pels-deus_12354.html

© "Escollida pels déus" Maria Carme Roca.
© portada del llibre, Columna Edicions
Text i resta de fotografies, Manel Aljama (juliol 2011)

Publica un comentari a l'entrada

2 Comentaris

 1. (de fb) Molt agraït per la classe magistral o si vols la classe tan entretinguda. És un luxe compartir una estona amb l'autor d'un llibre. I en el teu cas en particular ni t'explico. Aquí no és tan freqüent que l'escriptor empenyi la seva obra, als Estats units per exemple, és el més fregüent.
  Amb el material que hi ha al llibre es pot fer cinema o televisió... Ho vaig veure des del principi. Fins i tot li vam posar cara a algun personatge. L'inconvenient d'això és que quan salta a la pantalla, moltes vegades el llibre es perd en el temps i només queda com referent la tele. Això es pot evitar remarcant "basat en la novel.la de". Ah, per després de vacances també es podia fer un debat i tot. Agraït per tot.

  ResponElimina
 2. Maria Carme Roca (Escollia pels Déus)15 de setembre del 2011, a les 12:45

  (de fb) Gràcies a tu, Manel, va ser un plaer molt gratificant. I m'agrada la idea de fer un debat, me l'apunto. Una abraçada.
  31 juliol a les 22:53

  ResponElimina

Per causa dels recents atacs de missatges publicitaris, els comentaris necessiten verificació.