divendres, 23 d’abril del 2021

Sant Jordi 2021


Presumim de ser un poble culte, si més no, una mica més culte que el poble veí..., però la realitat, potser no és tan diferent. Als clubs de lectura, la majoria dels membres són dones. Hi ha molt interès a escriure i els tallers d'escriptura que organitzen biblioteques i particulars es multipliquen per tot el territori.

Arriba la data del santoral cristià: "Sant Jordi" i el que era la simpàtica festa del llibre i la rosa (que fins i tot, van copiar els japonesos), ha esdevingut una fira on les grans editorials aboquen totes les novetats, com si els llibres fossin "novetats" d'aquelles de les botigues de gèneres de punt. En el cas de Catalunya, aquest 2021 ens arriben llibres escrits per presos polítics, per familiars de presos polítics, per polítics, per gent de RAC1, per meteoròlegs, per futbolistes, per cantants, actors i gent diversa que acostuma a explicar les seves misèries en televisió.  Vull deixar clar que tothom té dret a escriure i publicar el que cregui, només faltaria. També val a dir, que el públic que va a comprar el nou llibre del famós o famosa de torn en castellà, no comprarà mai cap altre llibre, són mons diferents. I parlo de comprar, no pas de llegir!

D'altra banda, que un indocumentat mig analfabet es presenti a signar exemplars d'un llibre que queda ben clar que no és l'autor, transmet la idea tan espanyola que "escriure ho fa qualsevol, que és molt fàcil i no té cap mèrit" i que va associada a aquesta altra: "la cultura no val res". I per acabar-ho d'adobar, els periodistes escrivint una crònica de la jornada…, esportiva?, amb paraules com "guanyador" o "gran derrotat". Tenim el que ens mereixem?

Els últims quinze o vint anys, Sant Jordi ha esdevingut un espectacle que pot satisfer la caixa de les grans editorials, però que res té a veure amb LECTOR, amb el LECTOR que LLEGEIX LLIBRES TOT L'ANY, malgrat l’esforç d’autors i d’editorials independents.

© Manel Aljama, escriptor i comunicador (abril de 2021)
© Imatge Fondevilla (publicada abans a El Viajero de las Letras) 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per causa dels recents atacs de missatges publicitaris, els comentaris necessiten verificació.